Projek perumahan untuk generasi kedua peneroka Felda – satu lagi janji yang tidak ditepati

Kisah ini akan menyedihkan hati. Saya memerhati ayah dan rakan-rakannya masih bersusah untuk dapatkan apa yang dihutangkan kepada mereka.

Kawan baik Isa Samad, Dato’ Rais Zainuddin, yang telah diberikan projek ini supaya memastikan kejayaan projek ini, tetapi dia didapati membelanjakan RM 1.4 bilion untuk membina berberapa rumah sahaja, dan lepas itu mengatakan dana untuk projek ini telah habis.

Mengapa dia diberikan projek ini? Siapa yang tahu, tapi apa yang telah jadi kepada kontrak ini? Inilah orang yang telah dipuji dengan banyak dan menyakinkan FGV supaya melabur hampir RM110 juta dalam projek yang telah gagal, FGV Cambridge Nanosystems (FGV-CNL) yang terakhirnya telah dijual. Projek ini telah rugi sebanyak RM 117 juta dalam masa 3 tahun!

Dalam bajet 2018, PM kita, telah mengumumkan pembinaan 5,000 unit rumah, dan ini tidak meyakinkan kami langsung pun. Projek ini tersekat dari tahun 2012, dan ini menyebabkan ANAK bertanya soalan logik: Adakan pengumuman projek pembinaan 5,000 unit rumah, untuk kos RM 164 juta, projek baru ataupun projek sama yang masih tersekat dari tahun 2012?

Adalah dijadualkan supaya 300 unit rumah dibinakan di Besut, Terengganu; Chini Timur 2, Pahang; and Tenggaroh, Johor.

Ini adalah sama dengan skim penanaman semula kelapa sawit yang telah diumumkan. Sebenarnya upah perkerjaan telah dipotong sebanyak RM 119 untuk program penanaman semula.

Seorang lagi dari atas yang hendak inisiatif perumahan ini dilihat bagaikan sesuatu yang baru, tetapi ia adalah janji lama yang belum ditunaikan. Sekurang-kurangnya untuk ayah saya.

Saya sangat keliru, mengapa lembaga FGV sebegini? Tidakkah mereka tahu bahawa syarikat seperti FGV yang membuat urusan sebegini perlu diselamatkan tidak lama lagi? Siapa pula yang akan selamatkan FGV?

Harap-harap orang Melayu dan bukan orang asing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s