Hubungan yang terikat: Felda dan 1MDB

Dalam hal mengenai janji yang tidak tertunai kepada masyarakat, kami senang lupa yang Felda adalah 100% kepunyaan kerajaan, Felda juga melalui agensi kerajaan memiliki 90% FGV.

Menurut ahli ekonomik yang terkemuka Jomo Kwame Sundram, skandal FGV adalah lebih besar daripada skandal 1MDB kerana akan menjejaskan lebih ramai orang. Peneroka Felda juga terlibat dalam saham FGV melalui penyenaraiannya, yang merupakan penyenarainan kedua terbesar didunia pada pertengahan tahun 2012. Tetapi disebabkan FGV mengalami kerugian yang banyak, kerajaan telah memberi peneroka Felda “bantuan” sebanyak RM 5,000 untuk kerja penanaman semula dan juga mengarahkan bank supaya melupakan semua hutang mereka, menurut Jomo.

Walaupun FGV bukan skandal antarabangsa untuk pencucian wang haram seperti 1MDB, tetapi ia melibatkan pengurusan wang yang tidak baik, melibatkan urusan yang kurang bermutu, cara hidup yang mewah dan baki bank persendirian yang besar oleh pengurusannya, ditambah pula dengan beberapa pegawai dan agensi yang terlibat dalam kedua-dua skandal – sukar untuk diabaikan.

1/5 daripada duit pergi terhadap bayaran berjumlah RM 15,000 kepada keluarga petani, untuk memujuk mereka untuk menyokong penyenaraian FGV. Sebelum itu, para petani berasa takut dan tidak mahu terlibat dalam saham FGV. Ini disebabkan warisan mereka mungkin terjejas. Mereka adalah para pekerja, macam ayah saya, tanah dan punca pendapatan mereka terikat kepada ladang mereka. Dengan harapan yang Felda akan menjaga kebajikan pekebun kecil, mereka mempercayai yang Felda tidak akan menyeret mereka kedalam kesulitan. Namun hakikatnya adalah kerisauan mereka sudah menjadi realiti.

‪Dibawah skim ini, setiap peneroka Felda dibenarkan mengambil pinjaman maksima RM 40,000 tanpa faedah untuk menaik tarafkan rumah mereka. Sekarang kita mula sedar bagaimana komuniti kita telah dihampakan.

Jadi, RM15,000 telah lama digunakan, dana untuk penanaman semula, hanya hampir-hampir dapat membayar untuk kos ini, dalam masa itu Felda telah membeli saham dalam EHP, tetapi tidak membantu peneroka kecil, Felda melupakan tanggungjawab untuk pembayaran sewa tanah yang bernilai RM 250 juta setahun, dan memulangkan keuntungan sebanyak 15%. Jika mereka ada RM2.3 bilion, mengapa Felda tidak mengunakan wang ini untuk membiayai kos kehidupan bulanan yang lebih dari RM1,500 sebulan yang diberi sekarang.

Jadi, dalam semua ini, apabila kena uruskan hutang pada umur yang tua seperti ayah saya, padahal dia sepatutnya menikmati hasil daripada kebunnya, tetapi sekarang masih lagi bekerja untuk manyara hidupnya.

Malangnya, ini adalah realiti ayah saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s